Atelier Lammens & De Prins In detail (2/4): Het ontwerp

Atelier Lammens & De Prins In detail (2/4): Het ontwerp

Wat maakt ons tot Atelier Lammens & De Prins? Hoe gaan wij te werk en waarom onderscheidt ons dat van anderen? Een verhaal dat wij al lang willen vertellen.

In onze vorige blog, In detail (1/4): het contact, deelden we hoe het eerste contact met onze klanten verloopt. In deel 2 gaan we hier op verder en geven we een eerste inzage in één van onze krachtigste tools: de renders. Wat is een render? Hoe komen onze ontwerpen tot stand en hoe dragen deze renders hieraan bij? In deel 3 geven we een interessante inzage in onze productie. Met deel 4 sluiten we af met onze filosofie over de afwerkingsgraad.

Hoe komen wij tot een ontwerp? Wij verwachten niet dat elke klant exact weet hoe zijn meubel of interieur er moet uit zien. Daarom proberen we steeds te achterhalen welke verwachtingen of wensen hij koestert en welke noden hij wilt vervuld zien. Vanuit onze ervaring proberen we dit te achterhalen via talrijke vragen. Vaak wordt dit een persoonlijk verhaal waarbij wij proberen een oplossing te vinden die nauw aansluit bij onze klanten. Zo legt de ene meer de nadruk op materiaalgebruik, de andere op functionaliteit. Het doel blijft steeds om een oplossing te bieden die klopt met de persoonlijkheid van onze klanten. Soms leidt het zelfs tot een hele metamorfose van de ruimtes waarin zij leven. Maar alles loopt via een ontwerp mét 3D-renders.

Wat in godsnaam is nu een ‘render‘?

Laten we beginnen met wat voor ons een ‘ontwerp’ inhoudt. Wij zien dit als een visuele interpretatie van het gesprek met de klant. Hierin proberen wij zo duidelijk mogelijk zijn wensen te vertalen. Een ontwerp is voor ons de enige maatstaf om te achterhalen of de klant begrepen is.

Hierbij proberen wij elk ontwerp te situeren in de ruimte. Ook stellen we onze materialen zo correct mogelijk voor. Dit alles wordt gevisualiseerd via een render, of digitale afbeelding van een 3D-computertekening. Deze afbeelding geeft ons ontwerp zo accuraat mogelijk weer. Rekening houdend met zaken zoals lichtinval, reflecties, texturen en glansgraden van de materialen, en meer.

Al onze ontwerpen en renders worden toegelicht. Ofwel via een begeleidende tekst ofwel via een persoonlijk gesprek. Wij vinden het belangrijk om onze klanten te ondersteunen in het lezen van onze ontwerpen. Zo kan ook een ongeoefend oog gericht opmerkingen geven of aanpassingen vragen. Onze ervaring leert ons dat deze werking zorgt voor een erg groot vertrouwen in ons ontwerpproces.

Grafisch ontwerp inkomhal inrichting

Voordelen van renders bij een ontwerp

  • Tastbaar maken van ideeën / interpretaties
  • Herkenbaarheid / inlevingsvermogen
  • Integratie in / afstemming op bestaande interieur
  • Tool voor de klant om nuances aan te brengen / eventuele aanpassingen duidelijk aan te kunnen wijzen
  • Veilige omgeving om te experimenteren
  • Makkelijk uitproberen van verschillende materialen / combinaties

Eerst en vooral is het een tool om ideeën tastbaar te maken. Een potloodtekening laat vooral de deskundigheid en visie van de tekenaar zien maar voor de klant is het moeilijker om zich hierin te herkennen. Een render geeft de klant de kans om het meubel al heel vroeg in zijn woning te visualiseren en te voelen, alvorens de productie zelfs nog maar begonnen is!

Om deze ervaring te verbeteren integreren we delen van het huidige interieur erbij. Het nieuwe meubel gaat tenslotte in relatie staan met wat er al is. Bestaand meubilair, vloeren, ramen en lichtinval kunnen een grote rol spelen in het uiteindelijk gewenste resultaat. Een sterk uitgewerkte render levert vaak nog een interessante babbel op omdat de klant soms een nuance weet aan te brengen die hij voordien niet wist te verwoorden.

Als we voelen dat het gepast is om een stapje verder te gaan dan initieel de bedoeling was, is een render zelfs een ideale manier om iets extra te durven tonen. Daarbij biedt deze een veilig kader voor de klant om zijn comfortzone te verlaten en zich open te stellen voor nieuwe ideeën of  visies. Ook proberen wij zoveel mogelijk onze materialen rechtstreeks in onze tekeningen op te nemen. Een echt fysiek staal is natuurlijk het meest nauwkeurig, maar een accurate digitale weergave helpt al enorm om de impact van het materiaal in te schatten. Verschillende effecten of combinaties van materialen zijn ook beter af te toetsen. Wij vinden dit onmisbaar om weloverwogen keuzes te kunnen maken.

Soms voegen we elementen toe enkel en alleen om het gebruik van het meubel te ondersteunen. Een ontwerp van een boekenkast zonder boeken geeft ongetwijfeld een vertekend beeld van wat de klant mag verwachten. Zo tonen wij soms onze ontwerpen met een verschillende aantal boeken. Dit laat de klant ervaren hoe het invullen van een kast het ontwerp ervan kan versterken of verzwakken. Het gaat dus niet altijd over de strikte capaciteit van een meubel maar over het optimaal gebruik ervan.

interiorcad ontwerp luxe interieur

De digitale tekening geeft niet alleen een perfecte weergave van ons ontwerp maar vormt ook de basis van onze productie. Zo is het 100% zeker dat het eindresultaat EXACT is zoals de tekening het toont.
Lees hier meer over in deel 3: De productie.

Binnenkort deel 3: De productie