Thuiskantoor Wilsele

Over dit project

Bij deze klant kregen we de vraag om een ongewone ruimte met een trapeziumvorm tot een bureauruimte uit te werken. Deze diende multi-inzetbaar te zijn met meerdere werkplekken indien nodig. Tijdens de coronaperiode leerde onze klant de toegevoegde waarde om deze centrale ruimte dienst te laten doen als thuiskantoor.

De beschikbare mezzanine is toegankelijk vanop de eerste verdieping en staat in nauw contact met de leefruimte van de woning op het gelijkvloers. Zo zijn de keuken, eetkamer en woonkamer zichtbaar zonder dat er inkijk is in omgekeerde richting. Ondanks de centrale ligging van deze werkplek kan men er zich toch in terugtrekken omdat het werkblad verborgen ligt achter de borstwering van de mezzanine.

 

De basis

We kozen samen met de klant voor een rustige lay-out met enkele doordachte accenten en kwalitatieve materialen. De zachte, extreem mat witte tinten combineerden we met zorgvuldig gekozen massieve Amerikaanse notelaar. Het werkblad van maar liefst 4,20 meter kreeg een weloverwogen plaats achter de borstwering, mét oriëntatie naar het daglicht. Daarnaast steunt het werkblad nergens op de grond om het aantal werkplekken zo flexibel mogelijk te houden. Door zijn plaats in de ruimte wordt dit bureau omgeven door rust wanneer men er aan werkt. De witte tinten en een beperkt aantal accenten zorgen voor weinig afleiding. Het mospaneel aan het uiteinde van het bureaublad trekt deze lijn door en geeft bijkomende rust. Zo straalt er een soort van sereniteit af tijdens het werken aan dit bureau.

 

De kastenwand

De open vakken in de kastenwand geven ruimte voor het doelgericht plaatsen van objecten, souvenirs, kunstwerkjes en boeken. Deze geven de mogelijkheid om te personaliseren en een huiselijke omgeving te vormen. Daarnaast maken de individuele deurtjes een ordelijke en gestructureerde manier van opbergen makkelijker. Bovendien bieden de talrijke lades een verhoogd gebruiksgemak voor de onderste bergruimte. De ledstrips en inbouwspots zijn apart dimbaar en laten toe om de sfeer in de kamer af te stemmen op het gebruik ervan. We lieten de kastenwand ook voorbij de borstwering van de mezzanine reiken om zo toch subtiel contact te leggen met de onderliggende ruimtes. Dit draagt ook bij aan het ruimtegevoel van diegene die er aan het werken is.

 

De vorm

De trapeziumvorm van de ruimte benadrukken we in het tablet en de open hoekkast in Notelaar fineer. We probeerden deze diagonaal in de ruimte niet te verstoppen maar net de dynamiek ervan te vertalen in een levendige vorm van het tablet en de open hoekkast. Doordat het meubel tot aan de ingang van de kamer komt probeerden we het deels verloren ruimtegevoel te herstellen. Daarom namen we een hap uit het middelste kastje ter hoogte van het bovenlichaam. Zo is het volume van de kastenwand minder voelbaar bij het binnenkomen. Ook de bestaande lichtschakelaars blijven hierdoor makkelijk toegankelijk.

Categorie
Bureau